Glutenvrij dieet voor coeliakie-onderwerp overzicht

Mensen die coeliakie hebben moeten op een glutenvrij dieet zijn. Zelfs een kleine hoeveelheid gluten kan symptomen van opgeblazen, gas en diarree veroorzaken.

De basis van een glutenvrij dieet omvat:

  • Vermijd alle voedingsmiddelen die tarwe, rogge, triticale en gerstgluten bevatten. Brood, bagels, pasta, pizza, gemalen ontbijtgranen en crackers zijn allemaal voorbeelden van voedingsmiddelen die gluten bevatten. Hoewel sommige voedingsmiddelen zijn vermeld als tarwevrij, betekent dit niet dat ze glutenvrij zijn.
  • Vermijd haver, althans aanvankelijk. Haver kan in sommige mensen symptomen veroorzaken, misschien als gevolg van verontreiniging met tarwe, gerst of rogge tijdens de verwerking. Maar veel mensen die coeliakie hebben kunnen matige hoeveelheden haver eten zonder symptomen te hebben. Gezondheidswerkers variëren in hun lange termijn aanbevelingen voor het eten van voedsel met haver. Maar het is het meest het eens dat het beste is dat mensen die onlangs met celiacziekte gediagnosticeerd geen haver hebben, totdat de conditie goed gecontroleerd is met een glutenvrije dieet. Tot 2 oz (50 g) van haver mag dagelijks worden gegeten, zolang er geen nieuwe symptomen ontstaan. U mag alleen haver eten die niet bekend is om te worden verontreinigd door tarwe, gerst of rogge tijdens de verwerking.
  • Vermijd alle bierproducten, tenzij ze glutenvrij zijn. Bieren met en zonder alcohol, inclusief lagers, ales en stouts, bevatten gluten tenzij het label specifiek zegt dat ze glutenvrij zijn.
  • Lees de ingredientetiketten zorgvuldig en let op de soorten verborgen gluten. Gluten kan in dingen zoals medicijnen, vitaminen en andere voedingssupplementen, lippenstift en lipbalsem, en diverse voedingsadditieven zijn. Producten waarvan de etiketten de uitdrukking 'gemodificeerd voedselzetmeel' of 'gehydrolyseerd plantaardig eiwit' bevatten, kunnen gluten bevatten.

De Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenadministratie (FDA) zegt dat als een voedsel dat in de VS wordt verkocht, glutenvrij is gemerkt, dan moet het minder dan 20 delen per miljoen (ppm) gluten bevatten.

Op een glutenvrij dieet kan je nog steeds:

  • Eieren en zuivelproducten. Sommige melkproducten kunnen uw symptomen erger maken. Als u vragen heeft over zuivelproducten, vraag dan uw arts. Lees de ingredientetiketten zorgvuldig door. Sommige verwerkte kazen bevatten gluten.
  • Mengsels en voedingsmiddelen vervaardigd met amarant, arrowroot, bonen, boekweit, maïs, maïsmeel, vlas, gierst, pure onverontreinigde noot en havermout, aardappelen, quinoa, rijst, sorghum, sojabonen, tapioca of teff.
  • Verse, bevroren en ingeblikte vleeswaren. Lees labels voor additieven die gluten kunnen bevatten.
  • Verse, bevroren, gedroogde of ingeblikte groenten en fruit als ze geen verdikkingsmiddelen of andere additieven bevatten die gluten bevatten.
  • Bepaalde alcoholische dranken, waaronder wijn, drank (inclusief whisky en brandewijn), likeuren en ciders.